Stoelen koppelen, hoe zit dat eigenlijk?

De officiële manier is koppelen volgens de EN 14703 norm.
Daarmee koppel je op de meest veilige manier.
Bij calamiteiten optimaal veilig voor uw gasten.
Voor u als zaalhouder voorkomt het risico op aansprakelijkheid en claims.

Het hoe en waarom in het kort:
Over het veilig koppelen van stoelen is veel onduidelijkheid.
Er is een Europese norm CEN-EN 14703 waarin het veilig koppelen van stoelen eenduidig voor 33 aangesloten landen omschreven en geregeld is.
CEN-EN 14703 (voor Nederland NEN-EN 14703) geldt wanneer er in een openbare ruimte 100 of meer stoelen in rijen staan. Zie artikel 7.13 van het Bouwbesluit.
Is uw opstelling volgens artikel 7.13 van het bouwbesluit en NEN-EN 14703 ingericht en gekoppeld, dan kan daarop niet afgekeurd worden.
Hiermee voorkomt u het risico op aansprakelijkheid en claims na een calamiteit.

Waarom koppelen volgens deze EN 14703 norm:
Als er paniek uitbreekt en de stoelen laten van elkaar los, dan stuwen ze door het gedrang op voor de uitgangen. De chaos van los door elkaar liggende stoelen bemoeilijkt ontsnappen. Stoelen zijn dan lelijke obstakels waar men zich aan verwondt of tussen bekneld kan raken.

Wat doet een EN 14703 koppeling:
Deze zet de stoelen zo vast aan elkaar dat ze bij paniek op geen enkele manier van elkaar losraken. De rijen gekoppelde stoelen kunnen wel omgestoten worden maar zullen dan plat op de grond blijven liggen. Opstuwen krijgt zo geen kans.

Handhaving op de EN 14703 norm:
We zitten nu in een overgangsfase van het oude koppelen naar het nieuwe. Er wordt nog niet overal op gehandhaafd. Alhoewel er al zalen afgekeurd zijn. Maar wat als er een keer een calamiteit plaatsvindt en er dan wel op gehandhaafd wordt? Bent u dan gedwongen nieuwe stoelen te kopen?