Wat moet een gekoppelde stoel kunnen doorstaan?

  • Om u een idee te geven van de moeilijkheidsgraad van het koppelen volgens EN 14703 vind u hieronder de testcriteria.
  • De te testen stoel moet van zichzelf een bepaalde stevigheid hebben en de vorm van het frame is ook in hoge mate bepalend.
  • In theorie en op papier lijkt het wel mee te vallen maar de praktijk is enorm weerbarstig. Vooral de test B op 11 stoelen is uitermate moeilijk te realiseren.

Conclusie: er zijn veel stoelen die niet de kenmerken hebben om EN-14703 te koppelen. Maar met XY zijn evengoed nog honderden modellen wel te koppelen.

De test op NEN-EN 14703 m.b.t. het koppelen van stoelen.

Deel 1 van de test wordt uitgevoerd met 11 stoelen die aan elkaar vast zitten met 10 koppelingen.
Deel 2 van de test met 5 stoelen en 4 koppelingen.

Deel 1:
A. De omtrektest achterover en voorover.
De buitenste poten van de buitenste stoelen van een rij van 11 stoelen worden gefixeerd tegen een rand van maximaal 12 mm hoog.
Pak alleen de middelste stoel aan de rugleuning vast en trek daaraan de hele rij om tot de stoelen met de rugleuningen op de vloer liggen en zet de rij aan de middelste rugleuning weer rechtop.
Met de zelfde procedure moet de rij ook naar voren gekanteld worden, met de rugleuning op de vloer, en weer terug rechtop.

B. De rij van 11 stoelen staat op een harde vloer met glad oppervlak (beton, linoleum, tegels, hout etc.). De buitenste poten worden weer gefixeerd. (12 mm).
Haak een unster ter hoogte van de zitting aan de middelste stoel.
Trek met een gewicht van 20 kg aan de unster.
De rij mag maximaal, gemeten op de vloer, aan de middelste stoel, 20 cm doorbuigen.
Ook deze test moet zowel naar voren als naar achteren uitgevoerd worden.

Deel 2:
C. Koppel een rij van 5 stoelen met 4 koppelingen.
Fixeer de buitenste poten zowel aan de voor- en achterkant.
Plaats op de buitenste stoelen een gewicht van 160 kg.
Met een vrij hangend gewicht waarop een basketbal is geplaatst wordt er zowel aan de voor- als aan de achterkant 10 x tegen de middelste stoel ter hoogte van de zitting gebotst.
Het gewicht inclusief bal weegt 50 kg en wordt van een afstand van 60 cm losgelaten op de middelste stoel.

Onderstaand is dus wat uw stoel en koppeling moeten kunnen doorstaan:

A. Op de koppeling en het punt waar deze aan de stoel haakt wordt heel veel kracht uitgeoefend. De 2 koppelingen van de middelste stoel moeten zo sterk zijn dat deze het gewicht van 5 stoelen rechts en 5 stoelen links kunnen omtrekken. De middelste stoel zelf moet het gewicht van 10 stoelen om kunnen trekken.

B. De moeilijkheid zit in het voorkomen van speling tussen koppeling en stoel. In de gekoppelde rij van 11 stoelen zitten 10 koppelingen waarop links en rechts speling kan optreden. Totaal 20 punten waarop speling zit. De ene speling werkt cumulatief door op de volgende waardoor deze test zelfs met de minste speling nooit gehaald kan worden.

C. De sterkte van de koppeling bij meerdere impactmomenten wordt hiermee getest. Maar ook de sterkte van de te koppelen stoel door deze te belasten met 160 kg. De 20 botsingen van 50 kg bewijzen dat de combinatie stoel en koppeling een hoge belasting aankan.

Het construeren van een koppeling volgens EN 14703 vergt een heel andere benadering. Minstens 95% van de huidige koppelingen en manieren van koppelen moeten we vergeten.

Het Chairing XY systeem doorstaat deze test wel en is toepasbaar op honderden modellen stoelen.